tiistai 20. joulukuuta 2011

Mince Pies




Mince pie on irlantilaisten (ja englantilaisten) joulutorttu. Se on muffinssin muotoinen murotaikinakuppi, jonka sisässä on pääosin rusinoista tehtyä seosta, joka maistuu vähän karvaalle (koska siihen kaadetaan viskiä tai brandyä- kuten kaikkiin paikallisiin joululeivonnaisiin).



Tärkeä ainesosa on "suet", jota en osaa suomentaa, kun en oikein tiedä mitä se on, jotain rasvaa kaiketi. On saatavilla myös vegetarian suet, joten tuo alkuperäinen lienee peräisin eläimestä. Olen ennenkin tehnyt näitä, löysin kivan reseptin, joka kuulemma oli aika lähellä aitoa, vaikka siinä suet korvattiin banaanilla. Nyt kokeilin anopin televisiosta bongaamaa Nigella Lawsonin reseptiä, jossa tuo marjaseos onkin pääosin karpaloita. Eikä suetia mainita :-)


Murutaikina on sokeriton ja munaton, ja mausteeksi laitetaan appelsiiniä, mikä tuntui aluksi kummalliselta, mutta toimikin tässä erittäin hyvin. Kuvissa näkyy muuten heräteostos, jota en ole hetkeäkään katunut. Eli silikoninen muffinssivuoka. Sillä saa muffinssit pysymään kuosissaan ja aamiassämpylät näteiksi eikä mince pieta voisi ilman tehdäkään.



Päälle tulee taikinasta leikattu kuvio. Minusta kivoin on tähti, mutta sellaista piparkakkumuottia ei nyt löytynyt, joten osassa on sydän ja lopuissa piparikukka.

 Ja aika hyvää tuli, mun makuun parempaa kuin alkuperäinen.

2 kommenttia:

  1. Tein viime jouluna mukaellun mince pien Jamie Oliverin ohjeella ja tykästyin siihen. Tämä sinun ohjeesi vaikuttaa myös hyvältä, josko ensi jouluna olisi aikaa kokeilla tätä :)

    VastaaPoista
  2. Jamien reseptit on kyllä yleensä hyviä, täytyypä kokeilla näitäkin joskus! Seuraava satsi meillä tehdään aidosta irlantilaisesta mincestä, anoppi kun toi yhden purkin.

    VastaaPoista